Aud intrebarea asta de la foarte multi oameni. Raspunsul este simplu si, oarecum, logic. In pretul pe care il platesti, nu primesti un simplu fotograf de nunta, ci primesti intreaga sa experienta, timpul si atentia sa nedivizate si, nu in ultimul rand – si, poate, cel mai important! – platesti pentru aparatura si accesoriile pe care fotograful le va folosi la nunta ta.
Timpul necesar pentru fotografierea evenimentului
Ceea ce tie ti se pare o sarcina simpla – nu e greu sa apesi un buton! – si relativ rapida, este, in realitate, un proces mult mai lung decat evenimentul in sine. Adesea clientii ignora timpul petrecut pe drum (mai ales daca fotograful este din Bucuresti iar nunta are loc in provincie), timpul necesar pentru montarea si calibrarea echipamentelor, timpul petrecut la negociere inaintea evenimentului, transferul si back-up-ul datelor, post-procesarea ca sa nu vorbim despre timpul investit in dezvoltarea si mentinerea relatiilor cu clientii, marketing sau timpul petrecut efectiv la birou.
Pentru ca, in esenta, fotograful ESTE afacerea pe care o conduce, contractele pe care le semneaza trebuie sa includa orice cheltuieli referitoare la meseria pe care o practica si concomitent sa ii permita sa isi asigure un venit rezonabil.
Fotografii profesionisti folosesc aparatura profesionala.
Aparatura foto profesionala vine cu un pret exorbitant. Nu vorbim aici despre un simplu aparat foto DSLR, ci despre tot felul de obiective (de la cele de macro – prim-planuri extreme – pana la cele wide – si ele de mai multe tipuri), lumini si blitz-uri suplimentare, trepiede si lista poate continua. Toata acesta aparatura face ca un fotograf de nunta profesionist sa surprinda imagini perfecte in orice ambianta. Insa calitatea vine cu o nota de plata pe masura, iar uzura aparaturii se va reflecta in pretul total al unui fotograf de nunta profesionist.
Expertiza si experienta
In afara ca stiu sa apese butonul declansator al aparatului, majoritatea fotografilor de nunta profesionisti vin cu un intreg set de skill-uri: in afacerea pe care o au, ei sunt si patronul, si directorul financiar, si directorul de vanzari, si ofiterul de PR, si negociatorul, si lucratorul, si soferul si se mai ocupa inca de alte cateva lucruri care nu au nicio legatura directa cu meseria pe care si-au ales-o. O persoana atat de inzestrata nu poate fi decat o achizitie extrem de importanta pentru echipa care se va ocupa de cel mai important eveniment din viata ta: nunta.
In plus, un fotograf profesionist specializat pe eveniment (nunta, botez etc.) are avantajul evenimentelor trecute. E adevarat ca nicio zi nu seamana cu alta, insa atunci cand vine vorba despre nunti, de exemplu, momentele cele mai importante sunt oarecum standardizate (exista cateva imagini esentiale in timpul ceremoniei si dupa aceea, la restaurant, care trebuie sa se regaseasca in orice album de nunta). E un maaare avantaj atunci cand fotograful stie dinainte ce urmeaza sa faci sau unde te vei afla si este acolo inaintea ta, in loc sa alerge dupa tine si invitatii tai ca un catelus care s-a pierdut de stapanii sai in multime.
Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont ca in fotografie, exact asa cum se intampla adesea si in viata, primesti exact lucrurile pe care le platesti. Daca investitia e mica, nu te astepta ca fotograful sa vina cu aparatura cea mai buna, nu ar fi o afacere rentabila pentru el. Ca de obicei, calitatea se plateste. Insa, atunci cand faci rabat de la fotografii pentru a investi in, sa zicem, tort sau marturii, ar trebui sa tii cont de faptul ca tortul se mananca iar marturiile se arunca dupa cativa ani. Imaginile din ziua nuntii tale vor dainui, insa, toata viata si le vei impartasi de sute de ori cu familia, prietenii, apropiatii si cunostintele.